Pozyskiwanie i zabezpieczanie surowca rybnego

In order to personalize content, adjust and analyse ads, and provide safer experience, we use cookies. By using this website, you agree to the collection of information by us. The details can be found at: Privacy policy.

Wydawnictwo Naukowe

Politechniki Morskiej w Szczecinie

ul. Starzyńskiego 8, 70-506 Szczecin

tel. +48 91 48 09 616

Wawrzyniec Wawrzyniak, Przemysław Czerniejewski
Rok wydania: 2014

ISBN: 978-83-89901-96-5
162 s., B5, oprawa miękka

Celem opracowania jest przedstawienie procesów zabezpieczających surowce pochodzenia wodnego, głównie ryb i innych organizmów wodnych od najprostszych metod do procesów bardziej skomplikowanych, mających na celu przygotowanie surowca do dalszego przetwórstwa. Wychodząc z tych założeń powstało opracowanie, w którym przedstawiono zasoby żywnościowe mórz i oceanów jako wartościowy surowiec zagospodarowywany w przemyśle żywnościowym, jego klasyfikacje, zasady obchodzenia się z rybą i innymi organizmami wodnymi po złowieniu, ale przede wszystkim najważniejsze stosowane metody zabezpieczania i przedłużania trwałości organizmów wodnych w tym głównie ryb i ich wpływ na ochronę podstawowych składników odżywczych.