Izabella Dunin-Kwinta
Rok wydania: 2014
ISBN: 978-83-89901-92-7
164 s., B5, oprawa miękka
Morza i oceany — wszechocean, to największe środowisko na kuli ziemskiej. Jego powierzchnia zajmuje prawie 71% globu, a jego głębokość (ponad 11 km) jest większa niż najwyższe (ok. 9 km) wzniesienie ziemskie. W całym wszechoceanie toczy się życie roślin, które występują nie wszędzie i zwierząt, które są tu wszechobecne. Morza i oceany są domeną zwierząt, inaczej niż pokryte „szatą roślinną” lądy, na których królują rośliny. Mimo tak ogromnej przewagi objętości mórz nad lądami, ich podstawowa produkcja organiczna są sobie niemal równe. Natomiast udział mórz w wyżywieniu ludzi i naszych zwierząt jest znacznie niższy niż lądów. Decydują o tym zawiłe mechanizmy i wiele czynników. Głównym eksploatatorem — wydobywcą naszego pożywienia z mórz i innych wód jest rybołówstwo. Istnieje od prawieków, zmieniając z upływem czasu akweny i obiekty połowów, sposoby eksploatacji oraz wykorzystania wydobytych dóbr.