Relacje: nakłady inwestycyjne – produkcja zwierzęcych towarów białkowych w Polsce (w latach 1960 – 1982) (12)

In order to personalize content, adjust and analyse ads, and provide safer experience, we use cookies. By using this website, you agree to the collection of information by us. The details can be found at: Privacy policy.

Wydawnictwo Naukowe

Politechniki Morskiej w Szczecinie

ul. Starzyńskiego 8, 70-506 Szczecin

tel. +48 91 48 09 616

Stanisław Marek, Wyższa Szkoła Morska w Szczecinie

Recenzenci:
Prof. dr hab. Zygmunt Dowgiałło
Prof. dr hab. Stanisław Smoliński

Rok wydania: 1987
272 s., B5, oprawa miękka

Problematyka związana z zaspokojeniem rynku w artykuły żywnościowe obejmuje szereg elementów. Zaliczyć do nich można: aspekty dietetyczne, wybór źródeł podaży (produkcja własna lub import), sposoby zwiększenia podaży (nakłady inwestycyjne, zwiększone zaangażowanie środków obrotowych, zasoby siły roboczej i jej kwalifikacje, postęp agrotechniczny i zootechniczny), organizację rynku oraz poprawne funkcjonowanie mechanizmów rynkowych (ceny i ich struktura). Z tego bogatego zespołu zagadnień w pracy skoncentrowano się na problematyce inwestycyjnej w odniesieniu do segmentu gospodarki żywnościowej, jakim jest produkcja zwierzęcych towarów białkowych.

Produkcja zwierzęcych towarów białkowych traktowana jest jako jeden z systemów, które można wyodrębnić w gospodarce żywnościowej. System produkcji zwierzęcych towarów białkowych analizowany jest jako układ makrotechnologiczny, który ma zabezpieczyć wytworzenie, przetworzenie i dostarczenie towarów do konsumpcji.