Stanisław Marek, Wyższa Szkoła Morska w Szczecinie
Recenzenci:
Prof. dr hab. Zygmunt Dowgiałło
Prof. dr hab. Stanisław Smoliński
Rok wydania: 1987
272 s., B5, oprawa miękka
Problematyka związana z zaspokojeniem rynku w artykuły żywnościowe obejmuje szereg elementów. Zaliczyć do nich można: aspekty dietetyczne, wybór źródeł podaży (produkcja własna lub import), sposoby zwiększenia podaży (nakłady inwestycyjne, zwiększone zaangażowanie środków obrotowych, zasoby siły roboczej i jej kwalifikacje, postęp agrotechniczny i zootechniczny), organizację rynku oraz poprawne funkcjonowanie mechanizmów rynkowych (ceny i ich struktura). Z tego bogatego zespołu zagadnień w pracy skoncentrowano się na problematyce inwestycyjnej w odniesieniu do segmentu gospodarki żywnościowej, jakim jest produkcja zwierzęcych towarów białkowych.
Produkcja zwierzęcych towarów białkowych traktowana jest jako jeden z systemów, które można wyodrębnić w gospodarce żywnościowej. System produkcji zwierzęcych towarów białkowych analizowany jest jako układ makrotechnologiczny, który ma zabezpieczyć wytworzenie, przetworzenie i dostarczenie towarów do konsumpcji.